Nasveti za eko vožnjo

Zmanjšajte svoje izpuste CO2 z upoštevanjem preprostih nasvetov za vožnjo ter prihranite gorivo in denar. Če bi vsi upoštevali ta navodila, bi lahko zmanjšali izpuste CO2 za 5,5 milijona ton na leto.

1. Zmanjšanje tovora
Če je vaš avto bolj natovorjen, je bolj obremenjen tudi motor. Preverite torej, ali v vozilu prevažate res samo tisto, kar nujno potrebujete. Prihranili boste gorivo in denar, z manjšo obremenitvijo zadnjega dela pa boste tudi lažje upravljali vozilo.

2. Preverite pnevmatike
Premalo napolnjene pnevmatike povzročijo večji upor in tako mora motor delati močneje, da dosežete enako hitrost in pri tem porabite več goriva. Preveč napolnjene pnevmatike povzročajo slabši oprijem. Premajhen ali prevelik tlak obenem povzroča hitrejšo obrabo pnevmatik. Oglejte si navodila za uporabo, kjer boste našli več podrobnosti.

3. Strošek zaradi klimatske naprave
Sistem klimatske naprave v vozilu deluje na pogon motorja, zato dodatna energija, ki jo potrebuje, poveča porabo goriva. Izključite klimatsko napravo, kadar je ne potrebujete. Druga možnost je, da odprete okno, vendar pri vožnji z večjimi hitrostmi to povzroči večji zračni upor, kar lahko privede do še večje porabe goriva, kot jo porabi sistem klimatske naprave.

4. Enakomerna vožnja
Raziskave so pokazale, da naglo vključevanje v promet in zapuščanje prometa ter hitro pospeševanje po zastoju privarčujejo komaj kaj časa. Dejstvo je, da tehnike "ustavi-spelji" zahtevajo večjo porabo goriva in obrabijo nekatere sestavne dele avtomobila veliko hitreje. Enakomernost in predvidevanje so današnji glavni aduti ekonomične vožnje.

5. Če dvomite, jih odstranite
Strešni kovčki in prtljažniki povzročajo zračni upor. Vozilo upočasnjujejo bolj kot vožnja z odprtimi okni, kar pomeni, da mora motor za isto hitrost delovati z večjo močjo. Če jih torej ne uporabljate, jih snemite – tudi to bo zmanjšalo porabo goriva.

6. Pravočasno prestavljanje
Visoki vrtljaji motorja ne naredijo vtisa na nikogar, hitra vožnja pa je nevarna in zahteva večjo porabo goriva. Tudi pravočasno prestavljanje v višjo prestavo vpliva na izkoristek goriva. Motorji imajo najboljši izkoristek med 2000 in 3000 vrtljaji na minuto. Pri dizelskih motorjih je najboljša točka za prestavljanje pri približno 2000 vrtljajih/min, pri bencinskih motorjih pa pri 2500 vrtljajih/min.

7. Opravite servisni pregled
Ne glede na to, kako dober je vaš slog vožnje ali vaš avto, se deli na vseh vozilih sčasoma obrabijo in postanejo manj učinkoviti pri opravljanju svojih nalog. Cevi in filtre je potrebno očistiti, obrabljene dele pa zamenjati. Upoštevajte priporočene servisne intervale za vzdrževanje vozila.

Bookmark & Share