NAPREDEN. BREZ NAPORA. INOVATIVEN.

Pametne tehnologije, funkcije in sistemi, ki bodo izboljšali vašo vožnjo. Odkrijte več.

 • Praktičnost

  fordVeč zabave. Manj krmiljenja.

  Prilagodljivo krmiljenje je nova tehnologija, ki omogoča vožnjo brez napora v vsakem trenutku, v vseh pogojih – celo med parkiranjem. Pri manjših hitrostih, kot je manevriranje na parkirišču, je zahtevano manj obračanja volana.

  Pri večjih hitrostih krmilno razmerje samodejno postane bolj konvencionalno, da zagotovi udobne, pomirjujoče povratne informacije. Na voljo je tudi športni način. Ko je vklopljen, je vožnja po zavitih in ovinkastih cestah prijetnejša, saj je za obvladovanje ovinkov potrebno manj krmiljenja.


  fordTehnologija, ki jo lahko upravljate z glasom

  Ford SYNC 2 vam omogoča, da z intuitivnimi glasovnimi ukazi ali prek 8-palčnega barvnega zaslona na dotik ostanete povezani in upravljate svoj telefon, glasbo, navigacijski sistem in klimatsko napravo.

  Prikličete lahko celo seznam lokalnih restavracij le z ukazom »Lačen sem« ali pa dostopate do Michelinovega vodiča, da izberete restavracijo in izvedete rezervacijo, pa tudi hotele. Brezžična povezava (Wi-Fi) je na voljo prek dostopnih točk, prek USB-modema. Fordova Pomoč v sili vam lahko samodejno pomaga poklicati službe za ukrepanje ob nesrečah v primeru prometne nesreče.


  fordZ obeh strani vidi, kaj prihaja

  Majhna panoramska kamera na sprednjem delu novega Forda EDGE na večfunkcijskem zaslonu prikazuje deljeno sliko, tako da lahko vidite vozila, kolesarje ali pešce, ki se vozilu približajo s katere koli strani. Ta izbirna nova tehnologija je neprecenljiva, ko skušate zapustiti tesno parkirno mesto ali se vključiti v gost promet na cesti, kjer je pogled oviran.


  fordTempomat, ki se samodejno prilagodi

  S tehnologijo prilagodljivega tempomata lahko izbirate hitrost, s katero želite voziti, in sistem jo bo ohranjal. Če vgrajeni senzor RADAR pred vami zazna vozilo, bo upočasnil avtomobil, da ohrani predhodno določeno razdaljo. Ko je cesta pred vami spet prazna, sistem pospeši do izbrane hitrosti.

  Funkcija opozarjanja na možnost naleta je tehnologija, ki je del prilagodljivega tempomata in je zasnovana tako, da vas opozori, če se preveč približate vozilu pred seboj.

 • Udobje

  fordZazna vse prometne znake, ki bi jih lahko spregledali

  Naj so znaki ob cesti ali nad njo, trajni ali začasni, jih sistem za prepoznavanje prometnih znakov lahko prepozna. Na plošči z merilniki se pojavi ikona za znak za omejitev hitrosti ali prepovedano prehitevanje in se spremeni vsakič, ko vstopite v območje z novo omejitvijo.  fordSkrbi, da ne boste prekoračili omejitve hitrosti

  Sistem za samodejno prilagajanje hitrosti je zasnovan zato, da zmanjša možnost prekoračitve hitrosti in poveča vašo osredotočenost na cesto. Kamera za prepoznavanje prometnih znakov najprej samodejno zazna trenutno omejitev hitrosti (ko je aktivirana), sistem pa vašo najvišjo nastavitev hitrosti nato prilagodi tej omejitvi.  fordOgledala, ki vidijo, česar vi ne morete

  Sistem za zaznavanje mrtvih kotov (BLIS) vam lahko pomaga varneje zamenjati vozni pas, saj uporablja radarska tipala, ki zaznajo vozila, ki bi utegnila biti skrita v vašem mrtvem kotu na obeh straneh vašega vozila. Če zaznajo vozilo, ki ga ne vidite, vas opozorijo z vklopom oranžne lučke, ki je dobro vidna na zunanjem ogledalu na isti strani.  fordDodatna pomoč pri vzvratni vožnji

  Sistem za opozarjanje na prečni promet, zazna vozila med vzvratno vožnjo s parkirnega mesta. Če se približuje kakšno vozilo, odda zvočno opozorilo in vklopi lučko na stranskem ogledalu na strani, s katere prihaja vozilo.

 • Vozna tehnologija

  fordDodaten nadzor med vožnjo v klanec

  Sistem za pomoč pri speljevanju v klanec za kratek čas prepreči, da bi pri speljevanju na klancu začeli drseti nazaj ali naprej. Deluje tako, da ohrani pritisk na zavore dodatne 2,5 sekunde ter vam tako daje več časa in nadzora, ko prestavite nogo s stopalke za zavoro na stopalko za plin. Uporaben je tudi pri ustavljanju in speljevanju na spolzkih podlagah.


  fordUravnavanje vozne linije vaše prikolice

  Nadzor zibanja prikolice zazna vijuganje ali zanašanje prikolice in zmanjša hitrost vozila ter tako pomaga razrešiti težavo in poskrbi za večji nadzor pri vleki. Vozilo upočasni z zmanjševanjem navora motorja in postopnim povečevanjem zavornega tlaka na kolesih.  fordMaksimalen nadzor pri vožnji v ovinek

  Sistem za razporejanje navora uravnava navor motorja med sprednjima kolesoma ter se tako prilagaja vozni površini in razmeram na cesti. Sistem deluje 100-krat na sekundo, kar je 33-krat hitreje od mežika z očmi. To pomeni boljši oprijem in izredno natančno krmiljenje, kar boste odkrili ob pospeševanju v zavojih.


  Napredni sistem, ki vam pomaga ostati na voznem pasu

  Sistem za ohranjanje voznega pasu uporablja naprej obrnjeno kamero, da zazna, ali nenamerno drsite s svojega voznega pasu. Sistem za ohranjanje voznega pasu vas nato opozori s tresenjem volana in vizualnim opozorilom. Če se na to odzovete prepočasi ali se sploh ne odzovete, vam sistem za ohranjanje voznega pasu lahko ponudi pomoč pri krmiljenju, da vas varno zapelje nazaj na pravi vozni pas. Tehnologija je zasnovana za večpasovne ceste (na primer avtoceste), tako da se bo samodejno izklopila pri hitrostih pod 65 km/h, lahko pa jo izklopite tudi ročno.

  fordElektrični servoojačevalnik krmiljenja, ki se odziva na vsako posamezno situacijo

  Električni servoojačevalnik krmiljenja samodejno prilagaja svoje delovanje hitrosti in voznim pogojem. Pri vožnji z nizko hitrostjo sistem poskrbi, da lahko volan obračate lažje in lahkotneje, s čimer zagotovi boljšo okretnost. Pri vožnji z višjimi hitrostmi, ko potrebujete več nadzora, pa krmiljenje postane trše. Nadzor proti spodrsavanju upošteva tudi bočni veter in ostale vozne pogoje, medtem ko aktivna pomoč proti tresenju volana zmanjšuje neželene vibracije na volanskem obroču.

Bookmark & Share