To je pa pametno

Tehnologija mora vedno imeti namen. Ko zaženete motor svoje Fieste naslednje generacije, se hkrati sproži celoten nabor naprednih funkcij in sistemov. Na primer aktivna pomoč pri parkiranju, prilagodljiv tempomat, sistem za ohranjanje voznega pasu, sistem za prepoznavanje prometnih znakov ... Pripravite se na preizkušanje tako pametnih in uporabnih tehnologij, da se boste spraševali, kako ste sploh shajali brez njih.


fordOči zadaj

Stebrički, kolesa, nizki zidovi ... Kamera za vzvratno vožnjo prikaže na zaslonu vse, kar se nahaja za vami. Sistem se samodejno sproži, ko izberete vzvratno prestavo, navidezne črte pa vam pomagajo parkirati v najtesnejše parkirne prostore.


Parkiranje je lahko zabavno

fordParkiranje je lahko prava preglavica. Vendar nikakor ne z vašo Fiesto. To pa zato, ker sistem za aktivno pomoč pri parkiranju uporablja različne tehnologije, da izvaja več kot le samodejno krmarjenje vozila v parkirne prostore. S sistemom pomoči za zapuščanje parkirnega mesta vam pomaga tudi pri vključevanju v promet. Sistem za vzporedno in pravokotno parkiranje zazna, ali je parkirni prostor dovolj velik za vaše vozilo, nato pa vas vzvratno zapelje na ustrezno mesto. Sistem za bočno parkiranje (SPA) vas opozori, če je okrog vozila kakršna koli bočna ovira.


ford

Tempomat, ki se samodejno prilagodi

S tehnologijo prilagodljivega tempomata lahko izbirate hitrost, s katero želite voziti, in sistem jo bo ohranjal. Če vgrajena radarska tipala pred vami zaznajo vozilo, bo sistem upočasnil vašo Fiesto, da ohrani predhodno določeno razdaljo. Ko je cesta pred vami spet prazna, sistem pospeši do izbrane hitrosti.


ford

Sistem, ki pomaga pri zaščiti pešcev

Pomoč pri preprečevanju trkov z zaznavanjem pešcev zaznava vozila in pešce v razdalji do 130 metrov pred vami ali tiste, ki bi lahko prečkali pot vašega vozila, in vas tako opozori na njihovo prisotnost. Če se ne odzovete, bo sistem samodejno začel zavirati. Ta nova tehnologija pomaga zmanjšati resnost poškodb pri nezgodah oz. vam pomaga, da se jim izognete. Sistem ne deluje le pri hitrostih do 80 km/h, temveč tudi ponoči.


ford

Napredni sistem, ki vam pomaga ostati na vašem voznem pasu

Sistem za ohranjanje voznega pasu uporablja naprej obrnjeno kamero, da zazna, ali nenamerno drsite s svojega voznega pasu. Sistem za ohranjanje voznega pasu vas nato opozori s tresenjem volana in vizualnim opozorilom. Če se na to odzovete prepočasi ali se sploh ne odzovete, vam sistem za ohranjanje voznega pasu lahko ponudi pomoč pri krmiljenju, da vas varno zapelje nazaj na pravi vozni pas. Tehnologija je zasnovana za večpasovne ceste (na primer avtoceste), tako da se bo samodejno izklopila pri hitrostih pod 65 km/h, lahko pa jo izklopite tudi ročno.


ford

Zazna prometne znake, ki bi jih lahko spregledali

Naj so znaki ob cesti ali nad njo, trajni ali začasni, jih sistem za prepoznavanje prometnih znakov lahko prepozna. Ikona za znak za omejitev hitrosti ali npr. prepovedano prehitevanje se pojavi na plošči z merilniki in se spremeni, ko vstopite v območje z novo omejitvijo.


ford

Samodejni vklop dolgih luči. Pomagajo vam videti, ne da bi zaslepili druge

Samodejni vklop dolgih luči je uporaben pripomoček za nočno vožnjo, ki začasno zasenči vaše žaromete, kadar zazna nasproti prihajajoča vozila ali drugo vozilo pred vami, in tako prepreči, da bi zaslepili druge voznike. Pozneje samodejno preklopi nazaj na dolge luči in vam tako zagotovi optimalno vidljivost.


ford

Tehnologija, ki vidi, česar vi ne morete

Sistem za zaznavanje mrtvih kotov (BLIS) uporablja radarska tipala, ki zaznajo mrtve kote na obeh straneh vaše Fieste. Če zaznajo vozilo, ki ga ne vidite, vas opozorijo s prižigom oranžne lučke, ki je dobro vidna na zunanjem ogledalu na isti strani. Ko vzvratno zapuščate parkirni prostor in nimate dobrega pregleda nad prometom, lahko sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu zazna prihajajoča vozila in odda zvočno opozorilo. Tehnologija poskrbi tudi za prižig lučke v bočnem vzvratnem ogledalu (levem ali desnem, odvisno od smeri prihajajočega vozila).


fordFord SYNC s Pomočjo v sili lahko pokliče na pomoč, tudi če vi ne morete

Pomemben del sistema Ford SYNC, ki lahko reši življenje, je Pomoč v sili*. Če slučajno pride do nesreče, v kateri se sproži zračna blazina ali se izklopi črpalka za gorivo, lahko tehnologija uporabi preko združljivosti Bluetooth® povezan mobilni telefon in samodejno pokliče službe za ukrepanje ob nesrečah. Klic lahko ustavite ali pa govorite s temi službami, če jih potrebujete. Sistem bo posredoval ključne podatke, kot so GPS-koordinate, tudi če ste nezavestni.*

* Fordova Pomoč v sili deluje v več kot 40 evropskih državah. Ta funkcija deluje, ko je povezana z združljivim mobilnim telefonom, ki ga imate s seboj, ko se sproži zračna blazina (ne vključuje zračnih blazin za kolena) ali ko tipalo, ki zazna trk, izklopi črpalko za gorivo. Besedilna funkcija in Pomoč v sili nista na voljo v vseh evropskih jezikih.

fordPomaga vam ohranjati varno razdaljo

Ko je pred vami vozilo, vam grafična ponazoritev instrumentne plošče prikaže oddaljenost od vozila. Obstajajo tri označevalne stopnje: siva ponazarja največjo razdaljo, rdeča pa najkrajšo. Zaznavanje oddaljenosti lahko prilagajate, da ustreza različnim stopnjam in ta napredni opozorilni sistem vam tako omogoča, da se odzovete na vse, kar se dogaja v prometu pred vami.


fordDodaten nadzor pri speljevanju v klanec

Sistem za speljevanje v klanec začasno zaustavi polzenje nazaj (ali naprej), ko speljujete na strmini. Deluje tako, da pritisk na zavore ohrani dodatne 2,5 sekunde ter vam tako dodeli več časa in nadzora, ko nogo s stopalke za zavoro prestavite na stopalko za plin. Uporaben je tudi pri ustavljanju in speljevanju na spolzkih podlagah.


ford

Manj utrujajoča vožnja, varčnejša potovanja

Tempomat skupaj s prilagodljivim sistemom za omejitev hitrosti vaše vozilo ohranja znotraj izbrane prednastavljene omejitve hitrosti. Prihrani vam lahko gorivo, zmanjša možnost prekoračitve hitrosti in tako kot vsi tempomati vzdržuje za vas hitrost ter vam prihrani trud, ki bi ga vložili ob pritiskanje na stopalko za plin.


ford

Električni servoojačevalnik krmiljenja, ki se odziva na vsako situacijo

Električni servoojačevalnik krmiljenja (EPAS) samodejno prilagaja svoje delovanje hitrosti in voznim pogojem. Pri vožnji z nizko hitrostjo sistem poskrbi, da lahko volan obračate lažje in lahkotneje, s čimer zagotovi boljšo okretnost. Pri vožnji z višjimi hitrostmi, ko potrebujete več nadzora, pa krmiljenje postane trše. Sistem EPAS zdaj z nadzorom proti spodrsavanju upošteva tudi bočni veter in ostale vozne pogoje, medtem ko aktivna pomoč proti tresenju volana zmanjšuje neželene vibracije na volanskem obroču.

Bookmark & Share