5 zvezdic za varnost in edinstvene napredne tehnologije

Mondeo je že osvojil najboljšo oceno za varnost s petimi zvezdicami vodilne evropske neodvisne organizacije na področju varnosti v prometu Euro NCAP. Opremljen je s številnimi Fordovimi tehnologijami, ki so kot varnostne inovacije prejele priznanje Euro NCAP Advanced Award. Kot prvi v Fordovi paleti modelov je opremljen z napihljivimi varnostnimi pasovi na zadnjih sedežih. Več podrobnosti lahko odkrijete spodaj.

 • Varnost

  Dodatna zaščita za potnike na zadnjih sedežih

  Zunanja zadnja sedeža sta lahko opremljena z edinstveno varnostno možnostjo: zadnjim napihljivim varnostnim pasom. V primeru trčenja se napihne blazina v varnostnem pasu in porazdeli sile na območju, ki je štirikrat večje kot pri običajnih varnostnih pasovih. Z zmanjšanjem pritiska na prsni koš in boljšim nadzorom nad premikanjem glave in vratu ta inovativna tehnologija pomaga preprečevati poškodbe.

  S samodejnim zaviranjem vam avto pomaga, da se izognete naletu pri manjši hitrosti

  V počasnem prometu s številnimi ustavljanji in speljevanji zelo pogosto pride do trčenj. Napredna tehnologija za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih Active City Stop vam pomaga, da se izognete trčenju ali vsaj zmanjšate njegove posledice. Če sistem med vožnjo s hitrostjo do 40 km/h zazna, da se je vozilo pred vami nenadoma ustavilo, samodejno zavira. Dokaz inovativnosti sistema Active City Stop je priznanje Euro NCAP Advanced Award za varnost.* *Prejel ga je sistem v Fordu Focusu.

  Sistem, ki pomaga zaščiti pešce

  Sistem za zaznavanje pešcev spremlja cesto pred vami in vas opozori na pešce, ki so pred vozilom ali bi lahko prečkali cesto. Če ne ukrepate, sistem samodejno zavira. Ta nova tehnologija je zasnovana tako, da omili resnost trčenja ali ga povsem prepreči, deluje pa pri hitrostih do 80 km/h.  Ford SYNC 2 s klicem v sili

  Pomemben vidik sistema Ford SYNC 2, ki lahko reši življenje, je pomoč v sili. V primeru, da pride do nezgode s sproženjem varnostne blazine ali izklopom črpalke za gorivo, sistem samodejno neposredno pokliče Center za obveščanje. Klic lahko prekinete ali pa se pogovorite z osebo, ki sprejme klic. Najpomembneje pa je, da sistem posreduje ključne informacije, na primer koordinate GPS, tudi če ste v nezavesti.*

  *Fordova pomoč v sili deluje v več kot 30 evropskih državah. Ta funkcija deluje, če je sistem seznanjen z združljivim mobilnim telefonom, ki je v vozilu, ko se sprožijo varnostne blazine (ne velja za varnostno blazino za koleno), ali če tipalo zazna trčenje z izklopom črpalke za gorivo. Funkcija za sporočila SMS in pomoč v sili nista na voljo v vseh evropskih jezikih.

  Vnaprej nastavite največjo hitrost

  Aktivni omejevalnik hitrosti (serijsko pri opremi Titanium, sicer za doplačilo) vam omogoča, da za svoje potovanje vnaprej nastavite največjo hitrost. Sistem vas opozori, če jo nehote prekoračite, na primer pri vožnji navzdol. Funkcija je še posebej priročna na območjih z omejitvijo hitrosti, saj vam omogoča, da se osredotočite na vožnjo in vam ni treba ves čas nadzirati merilnika hitrosti.

  Samozavestno tudi v najzahtevnejših pogojih

  Vozilo je opremljeno z elektronskim programom stabilnosti (ESP), ki vključuje številne tehnologije za zagotavljanje nadzora nad vozilom. Tipala zaznajo vse nenadne spremembe pri krmiljenju in zaviranju ali vedenje vozila, zaradi katerega bi lahko izgubili nadzor, ESP pa z natančno prilagoditvijo hitrosti posameznega kolesa poskrbi za stabilnost in pomaga preprečiti drsenje. Med funkcijami sistema ESP so Sistem za pomoč pri speljevanju v klanec, Sistem za pomoč pri zaviranju v sili in elektronsko povečanje tlaka v zavornem sistemu.

  Dodaten nadzor pri speljevanju v klanec

  Sistem za pomoč pri speljevanju v klanec začasno prepreči pomik vozila nazaj ali naprej. Sistem deluje tako, da 2,5 sekunde zadrži tlak v zavornem sistemu, kar vam omogoči, da v miru in nadzorovano premaknete stopalo z zavorne stopalke na stopalko za plin. Funkcija se odlično izkaže tudi pri ustavljanju in speljevanju na spolzkih podlagah.

  Dodatna moč za zaviranje v sili

  Sistem za pomoč pri zaviranju v sili (EBA) pomaga zagotoviti maksimalno učinkovitost zavor v nujnih primerih. Nadzor poteka samodejno prek sistema ESP, ki zaznava vaš pritisk na zavorno stopalko in ga samodejno poveča, če je to potrebno.

  Krajše zavorne poti pri ustavljanju v sili

  Če sistem ESP zazna, da zavirate v sili, vnaprej poveča tlak v zavornem sistemu in zavorne obloge primakne k zavornim kolutom. Tehnologija z elektronskim povečanjem tlaka v zavornem sistemu lahko znatno zmanjša zavorno razdaljo vozila.

 • Zaščita

  Sami izberite, katera vrata želite zakleniti ali odkleniti

  Sistem centralnega zaklepanja z daljinskim upravljalnikom je še varnejši kot doslej. Tako lahko izberete odpiranje posameznih vrat, druga pa medtem ostanejo varno zaklenjena, dokler ne aktivirate stikala na voznikovih vratih. Isto stikalo nadzira zaklepanje in odklepanje vseh vrat vozila.

Bookmark & Share